Interieurbeplanting Deventer ziekenhuis

Herschaalde kopie van _MG_4208.jpg

Nieuw gebouw, nieuw zorgconcept. Daar paste volgens het Deventer Ziekenhuis (DZ) ook een nieuwe kijk op interieurbeplanting bij. Donkergroen is gevraagd hierop z’n visie te presenteren.

Na analyse van de ontwerpuitgangspunten en de zorgvisie is een maatwerkconcept gepresenteerd waarbij de binnenbeplanting het totaalconcept van DZ ondersteunt en meerwaarde verleent. Onze aanpak werd enthousiast ontvangen wat heeft geleid tot een opdracht voor de complete interieurbeplanting, inclusief verzorging en onderhoud.

Ontwerp

Een centrale hal, diverse kantoren en wachtruimtes, dagverblijven, familiekamers, een auditorium... De opdracht is gevarieerd en zo ook onze aanpak en ontwerpen. In hoofdlijnen hebben we gekozen voor ‘herkenbaar onderscheid’. Elke afdeling is herkenbaar ten opzichte van andere door een eigen opstelling, kleuren en materiaalgebruik, aansluitend op de uitgesproken architectuur en de interactie met de gebruiker. Zand, schelpen, stenen, houten podia met geïntegreerde plantenbakken… afwisseling alom! Zo werd op een kinderafdeling gewerkt met zachte, vriendelijk ogende materialen en op andere afdelingen gespeeld met het contrast tussen strakke kunststof plantenbakken en natuurlijk ogende houten bakken. Bijzonder is ook de kinderfysiotherapietuin, een binnentuin die is omgetoverd tot een eilandenrijk in zee, compleet met palmen in houten plantenbakken. Een brede rivier doorkruist het centrale eiland waar de kinderen dartelen en ouders en de specialist ongestoord kunnen zitten. Losse eilandjes kunnen de patiëntjes zelf verplaatsen en zo gebruiken als stapstenen.

Bijzondere oplossing

Donkergroen is in een vroeg stadium betrokken bij de interieurbeplanting waardoor we konden samenwerken met de meubelleverancier en alles goed op elkaar kon aansluiten. Dankzij een strakke planning is in relatief korte tijd veel werk verzet. De overlast voor medewerkers, bezoekers en patiënten is hierbij tot een minimum beperkt. De binnenruimte is groot, hoog en hypermodern. Om te zorgen dat de architectuur niet als afstandelijk of unheimisch wordt ervaren, heeft Donkergroen met natuurlijke afscheidingen intieme hoeken gecreëerd waar rust en privacy voor de gebruiker gewaarborgd is.

Terug naar gerealiseerde projecten