Binnentuin TweeSteden ziekenhuis

Herschaalde kopie van TweeSteden ziekenhuis (4)-2.jpg Patiënten, bezoekers en medewerkers van het TweeSteden ziekenhuis keken aan tegen een kaal stuk grond dat als een braakliggend atrium aan drie zijden door het gebouw werd omsloten. Nieuwe aanbouw zorgde ervoor dat het terrein volledig werd ingesloten en dat versterkte de roep om een permanente representatieve oplossing.

Donkergroen is gevraagd met een onderhoudsvriendelijke oplossing te komen voor een kijktuin waarin maximale seizoensbeleving het creatieve uitgangspunt moest vormen.

Ontwerp

De binnentuin moet vanuit alle kijkrichtingen interessant zijn. Het accent ligt hierbij op het zicht vanaf de hoofdlooproute. Ons ontwerp is gebaseerd op de strakke architectuur van de raampartijen, een verdeling die terugkomt in de accentstroken van het geel split. Hagen, bomen en grassen wisselen elkaar af in een coulisselandschap wat vanuit alle zichtlijnen een dynamisch beeld oplevert. Door verschuiving van kleurrijke plantvakken en wisselende bloeitijden ontstaat een seizoenenspel dat gedurende het jaar door de tuin verspringt. Echte blikvangers zijn de bomen die de tuin elk jaargetijde een heel eigen karakter geven. In het voorjaar bloeien ze prachtig wit, ’s zomers zijn ze frisgroen en in het najaar creëren de bonte herfstbladeren een overweldigend effect. ’s Winters nemen de taxushagen de taak van groenbeleving over. ’s Avonds verandert het atrium in een sprookjesbos: de van onder aangelichte bomen geven de binnentuin een sfeervol, mysterieus karakter.

Bijzondere oplossing

De wens voor een onderhoudsvriendelijke tuin had enerzijds te maken met kostenefficiëntie en anderzijds met het minimaliseren van overlast. Een computergestuurd bewateringsysteem houdt nu de tuin gezond, zonder dat er ook maar één manuur aan te pas komt. Het verdere onderhoud beperkt zich tot het onkruidvrij houden van de bakken en enkele malen per jaar wat snoeiwerk. Aangezien de tuin geheel omsloten lag, heeft de aanvoer van alle materialen en materieel plaatsgevonden via het dak. Dat klinkt eenvoudiger dan het was, bevoorrading kon namelijk alleen via de ambulanceroute die 24 uur per dag toegankelijk moest zijn. Deze logistieke beperking vroeg een uiterst strakke planning die zonder problemen is gehaald.

Blijvend resultaat

Van medewerker tot cliënt is de nieuwe tuin zeer positief ontvangen waarmee de investering ook in dit opzicht geslaagd is. En dankzij het unieke, kostenefficiënte groen onderhoudsconcept van Donkergroen staat de tuin garant voor nog vele jaren kijkgenot.

Terug naar gerealiseerde projecten