Verbouwde LocHal in Tilburg oogt vanuit alle hoeken groen

De LocHal in Tilburg krijgt niet alleen een rood hart - 's avonds en 's nachts in de vorm van een rood oplichtende glazen zaal- maar ook een groen. Centraal in de hal zijn over twee verdiepingen twaalf grote bakken geplaatst met (soms metershoge) bomen, struiken en planten. 

De uiteindelijke vormgeving van dat groen - waarvoor de gemeenteraad eerder een ton extra beschikbaar stelde - is het gevolg van een tegenvaller.  Het oorspronkelijke idee was om de gele en rode kraanwagen die de hal nog sieren te transformeren tot enorme plantenbakken. 

Dat bleek echter onhaalbaar. Door bouwkundige aanpassingen aan de hal kunnen die kraanwagens - die vroeger locomotieven van de ene plek in de hal naar de anderen takelden - geen (fors) extra gewicht meer dragen. Er zijn plantenbakken geplaatst op de stalen banen waarover de wagens voortbewogen. En wel waar die bijeen komen: midden in de hal.

Inspirerend

Het idee hiervoor is van Donkergroen, dat een prijsvraag voor een nieuwe oplossing won. "Het is een vooruitgang ten opzichte van de oorspronkelijk opzet, omdat je het groen nu vanuit alle hoeken van de hal kunt zien. In de verankerde wagens werd het meer in hoeken weggestopt", zegt Peter Engering van Donkergroen dat nauw samenwerkte met het ontwerpteam van de LocHal. 

En dat is volgens hem nauwelijks minder dan een weldaad voor bezoekers en medewerkers. "Groen doet veel met mensen, het is rustgevend en inspirerend." Natuurlijk groen zuivert de lucht en produceert zuurstof. Diverse studies ondersteunen die bewering, stelt Engering: mensen worden er 15 procent productiever door. 

Vloerplanken

De bakken zijn in stijl vervaardigd uit oude vloerplanken uit treinwagons. Ze zijn beplant met groen dat weliswaar oorspronkelijk afkomstig is uit subtropische streken ("anders overleven ze binnen niet"), maar dat duurzaam hier is gekweekt. "In Nederlandse grond, zonder bestrijdingsmiddelen."